Istorija kolača od sira

Istorija cheesecake-a je veoma duga, postojao još u Antičkoj Grčkoj i Rimu. Sastojci su bili brašno, žito, med i sir a zapisi navode da su kolačići od sira bili posluženi takmičarima na Prvim olimpijskim igrama u Grčkoj, 776. godine pre nove ere. Recept su preuzeli Rimljani, a kolači čiji je sastojak sir u starom Rimu su se pravili u posebnim prilikama. Recept je zapisan 200 godina p.n.e i postao je popularan i u ostatku Evrope.

Moderan cheesecake nastao je na tlu Amerike i u tesnoj je vezi sa nastankom originalnog tamošnjeg krem sira. Kada je njujorški mlekar Vilijem Lorens 1872. godine pokušao da reprodukuje francuski sir neufhatel, slučajno je otkrio metodu proizvodnje nezrelog mladog sira. Zaštitio je patent, upakovao sir na poseban način, u foliju, i lansirao brend – sir Filadelfija. Džejms Kraft iz kompanije Craft Foods je 1912. osmislio način pasterizacije ovog sira. U vlasništvu kompanije Kraft od 1928. godine, sir Filadelfija je danas jedan od najpoznatijih američkih krem sireva i najpoznatiji sir koji se koristi za pravljenje cheesecake-a.

Evropske verzije cheesecake-a razlikuju se i po tome da li se peku ili ne, po vrsti sireva od kojih se prave i po dodacima i prelivima.

Pogledajte neke od fotografija naših kolača

'